Ανακοινώσεις

<< >>

Πρόσφατα νέα

Προκήρυξη εξετάσεων για χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος τον Οκτώβριο 2019

09 Aug 2019

Το Τ.Ε.Ε. προκηρύσσει τις εξετάσεις για τη «Χορήγηση Αδειας Ασκησης Επαγγέλματος στους Διπλωματούχους Μηχανικούς των Ανωτάτων Σχολών ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ και των Ισοτίμων Σχολών ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...

Διαβάστε τη συνέχεια →

16η πρόσκληση ημερήσιας διάταξης

30 Jul 2019

Καλούνται τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ στη συνεδρίαση 16/01-08-2019 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 19.30, με θέματα:

Διαβάστε τη συνέχεια →

Ανακοίνωση κλήρωσης εκπροσώπων ΤΕΕ έργου Αμάραντου Κόνιτσας

05 Jul 2019

Ανακοίνωση διενέργειας δημόσιας κλήρωσης για την ανάδειξη των εκπροσώπων (τακτικού και αναπληρωτή του) του ΤΕΕ/ΤΗ σε Επιτροπή διαγωνισμού του έργου «Αποκατάσταση οδού περιοχής Α...

Διαβάστε τη συνέχεια →

Ανακοίνωση Διενέργειας Δημόσιας Κλήρωσης ΕΡΓΟ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

05 Jul 2019

Ανακοίνωση διενέργειας δημόσιας κλήρωσης για την ανάδειξη των εκπροσώπων (τακτικού και αναπληρωτή του) του ΤΕΕ/ΤΗ σε Επιτροπή διαγωνισμού του έργου «Βελτίωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρ...

Διαβάστε τη συνέχεια →

Ανακοίνωση κλήρωσης εκπροσώπων ΤΕΕ μελέτης δάσους Τ.Κ. Ηλιοχωρίου

05 Jul 2019

Ανακοίνωση διενέργειας δημόσιας κλήρωσης για την ανάδειξη των εκπροσώπων (τακτικού και αναπληρωτή του) του ΤΕΕ/ΤΗ σε Επιτροπή διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου της μελέτης: ...

Διαβάστε τη συνέχεια →

Ρυθμιστικό Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

Συμπληρώνονται πάνω από τέσσερα χρόνια που περιμένουμε να θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

  • Ολοκληρώθηκε η μελέτη που είχε ανατεθεί το 2006.
  • Συζητήθηκε η μελέτη και η αρχική πρόταση του Υπουργείου.
  • Κατατέθηκαν χρόνια τώρα οι παρατηρήσεις και οι απόψεις από τους φορείς και τα αρμόδια όργανα.
  • Απασχόλησε την επικαιρότητα ουκ ολίγες φορές η τύχη του ρυθμιστικού και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι επίκειται η θεσμοθέτησή του.
  • Μας πληροφόρησαν ότι συνεξετάζεται με το Π.Δ. της λίμνης.    
  • Πιστέψαμε ότι φτάσαμε λίγο πριν οι σχεδιασμοί (τόσο απαραίτητοι για το λεκανοπέδιο) θα πάρουν σάρκα και οστά με την σύσταση του οργανισμού ρυθμιστικού.
  • Απογοητευτήκαμε γιατί ο οργανισμός ρυθμιστικού καταργήθηκε (δεν είχε κανένα κόστος η λειτουργία του). Ήταν όμως οργανισμός και όχι δημόσια υπηρεσία.

Κάθε φορά και κάτι άλλο, όμως θεσμοθέτηση δεν είδαμε.

Σαν ΤΕΕ\ΤΗ επιχειρηματολογήσαμε και τεκμηριώσαμε θέσεις και προτάσεις και για την αναγκαιότητα του ρυθμιστικού σχεδίου και για το περιεχόμενό του.

Πέρασαν τέσσερα και πλέον χρόνια. Η ευθύνη όσων έπρεπε να προωθήσουν τον σχεδιασμό και αυτών που έπρεπε να τον θεσμοθετήσουν είναι μεγάλη και την φέρουν ακέραιη.

Τώρα, με αφορμή το σχέδιο νόμου που τελικά με κατεπείγουσες διαδικασίες έγινε νόμος με τίτλο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη», το Ρυθμιστικό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων πλέον καταργείται οριστικά.

Για την μεταρρύθμιση αυτή έγκαιρα είχαν υποβάλλει πλαίσιο παρατηρήσεων ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων  ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών – ΣΕΠΟΧ, ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΣΕΜΠΧΠΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών – ΠΣΔΑΤΜ ( http://www.sadas-pea.gr/deltio-tipou-aposirsi-tou-nomou-chorotaxiki-ke-poleodomiki-metarrithmisi-viosimi-anaptixi/ ).

Το ΤΕΕ/ΤΗ από τον Δεκέμβριο του 2012 (http://www.teeepirus.gr/news/dioikousas-epitropes-4/60-metarrutmise-corotaxikou-poleodomikou-scediasmou ), ενάμιση χρόνο πριν, με παρέμβασή του, που είναι σε γνώση όλων των φορέων και υπηρεσιών, είχε διατυπώσει τις θέσεις του και είχε επισημάνει τις επιπτώσεις των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Όταν θα ξανασυζητήσουμε για ρυθμιστικό θα μας πουν ότι η μελέτη που σήμερα έχουμε είναι παρωχημένη και θέλει επικαιροποίηση. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με το Π.Δ. της λίμνης.

Ποιος θα μας απαντήσει για την τύχη των υπόλοιπων πολεοδομικών σχεδιασμών που βρίσκονται σε αναστολή, όπως για το Π.Δ. της λίμνης;

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, κάθε μέρα κοσκινίζει. Βέβαιο όμως είναι ότι ψωμί δεν τρώει.

Χωρίς σχεδιασμό το λεκανοπέδιο απειλείται από αυθαίρετες αποφάσεις και κάθε προσπάθεια ανάπτυξης καθυστερεί και κινδυνεύει.

Οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι υπάρχουν.