8 Μαρ 2019 Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

162 χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης απαιτώντας μείωση του εξαντλητικού ημερήσιου 16ωρου εργασίας και εξομοίωσή του με το αντίστοιχο ωράριο των ανδρών -που 17 χρόνια πριν είχαν κατακτήσει την 10ωρη εργασία- ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στον μύλο της εξέλιξης της κοινωνίας, των εργασιακών δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών και της άρσης των διακρίσεων με βάση το φύλο.

Το 30% τόσο των συναδέλφων Μηχανικών όσο και των εργαζόμενων του Τμήματός μας είναι γυναίκες με αξιοσημείωτη παρουσία σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην οικογένεια, με πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους, της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου, του ενεργού μέλους της κοινωνίας μας.

Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της όμως, σε μια κοινωνία που δυστυχώς ψάχνει ακόμη προσανατολισμό σε κάθε μορφής δικαιωματικά ζητήματα είναι μια διαρκής υπόθεση. Έχει δρόμο ακόμη και απαιτεί τον αγώνα όλων μας.

Ιωάννινα 08.03.2019

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ

Γιώργος Παππάς

Χημικός Μηχανικός