27 Ιαν 2020 Δελτίο Τύπου για την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού

Η Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ συνεδρίασε την Παρασκευή 24.01.2020 με το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης να αφορά το ζήτημα υποβιβασμού των γεωμετρικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του τμήματος του οδικού δικτύου που απομένει για την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού (σύνδεση της θέσης όπου περατώνεται σήμερα η παραχώρηση με την Κακαβιά).

Ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας οδού έχει χαρακτηρισθεί ως έργο Εθνικής σημασίας (ΦΕΚ 1339/Β΄/14.09.2006), αποτελεί τμήμα του Δυτικού άξονα (Κακαβιά – Καλαμάτα), εντάσσεται στο κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών –ΤΕΝ (Απόφαση 1692/96/ΕΕ) και ως εκ τούτου είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός του με τεχνικά χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου σε όλο του το μήκος και με υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης (τετράιχνη διατομή, δηλαδή δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μια βοηθητική λωρίδα ανά κατεύθυνση με νησίδα  ασφαλείας μεταξύ των αντίθετων κατευθύνσεων).

Η ολοκλήρωση του έργου της Ιόνιας οδού -με τα παραπάνω χαρακτηριστικά- μέχρι τα σύνορα της χώρας μας, αυτονόητα, είναι αναγκαία για την περιοχή μας, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνεκτικότητα του εσωτερικού οδικού δικτύου, τις συνδυασμένες μεταφορές από και προς τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, τη συνδεσιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση με ταχύτητα και άνεση.

Τα παραπάνω αποτελούν πάγια και δημοσιοποιημένη θέση του Τμήματός μας, προϊόν διαχρονικών επεξεργασιών -από το 1997 μέχρι και σήμερα- μέσω Μόνιμων Επιτροπών, ομάδων εργασίας, ημερίδων, συνεδριάσεων και Αποφάσεων των οργάνων διοίκησης.

Θέση της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ είναι πως κάθε σχεδιασμός και προγραμματισμός της Πολιτείας που αφορά την κατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος θα πρέπει να λάβει υπόψη τα ανωτέρω, να στοχεύει σε ένα λειτουργικά ολοκληρωμένο ποιοτικό έργο και να κατατείνει στην εξάντληση των δυνατοτήτων ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Ιωάννινα, 26 Ιανουαρίου 2020

Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Παππάς

Χημικός Μηχανικός