4 Φεβ 2013 Δελτίο τύπου σχετικά με τη λίμνη Παμβώτιδα

Το ΤΕΕ/ΤΗ εδώ και τέσσερα χρόνια έγκαιρα, τεκμηριωμένα και με σαφήνεια έδωσε στην δημοσιότητα τις θέσεις και απόψεις του για τις αρχές σύνταξης ενός ΠΔ προστασίας της λίμνης και διατύπωσε με λεπτομέρεια επιμέρους διατάξεις για τα πλέον κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν οριστικά.

Όλο αυτό το διάστημα επισημαίνει τις παρελκυστικές πρακτικές αλλά και επαναλαμβάνει συνεχώς την θέλησή του να συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης σύνθεσης των απόψεων που έχουν διατυπωθεί ή μπορούσαν να διατυπωθούν. Ανέκαθεν ήταν πρόθυμο χωρίς προκαταλήψεις, εγωισμούς και στερεότυπα να συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα συνέβαλε στην θεσμοθέτηση όρων και περιορισμών προστασίας του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας.

Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για σύσταση «επιτροπής εργασίας» βρήκε σύμφωνο το ΤΕΕ/ΤΗ γιατί ήταν μέσα στις αρχές και τις επιδιώξεις του. Αυτό καταγράφηκε σε επιστολή του προέδρου του στον Γενικό Γραμματέα, μετά από ομόφωνη απόφαση της ΔΕ του, την 25η Ιανουαρίου 2013. Το ζητούμενο ήταν η καταγραφή, σύνθεση, παρουσίαση των απόψεων, που έχουν διατυπωθεί, σε ενιαίο πόνημα, με κωδικοποιημένες τις απόψεις που διατυπώθηκαν από όλους τους φορείς, με τα αντίστοιχα επιχειρήματα αλλά και τις επιπτώσεις τους. Οι συλλογικές λειτουργίες που επικαλεστήκαμε είναι η μόνη εγγύηση ότι το έργο αυτό της επιτροπής θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ουσιαστική συζήτηση και επίλυση σημαντικών θεμάτων. Αυτό το έργο της «επιτροπής εργασίας» θα αποτελούσε το αξιόπιστο εργαλείο για πλήρη γνώση των δεδομένων και βάση διαμόρφωσης άποψης – γνώμης κάθε περιφερειακού και δημοτικού συμβούλου χωρίς να του υπαγορεύει λύσεις.

Προφανώς υπάρχουν διατάξεις που όλες οι απόψεις συμφωνούν αν δεν ταυτίζονται. Δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το καθοριστικό είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και σύνθεση των διαφορών. Καμία «επιτροπή εργασίας» δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους πλειοψηφίας. Δεν είναι ο ρόλος και το έργο της να διατυπώσει κείμενα με πλειοψηφίες που απευθύνονται σε θεσμοθετημένα όργανα που αυτά και μόνο μπορούν να διατυπώσουν αποφάσεις με πλειοψηφίες.

Καμία επίκληση ομοφωνίας, καμία απλή καταγραφή του τύπου «επισημαίνεται για την εν λόγω ζώνη διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις από τους Φορείς» (όπως αναγράφεται στο κείμενο)  και καμία προτροπή στον κάθε φορέα να δημοσιοποιήσει αυτός τις απόψεις του, μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα δικαιολόγησης της δημοσιοποίησης, ως πόρισμα της επιτροπής, κείμενο που, ακόμη και η διάρθρωσή του όχι μόνο το περιεχόμενό του, δεν τέθηκε έγκαιρα υπόψη των μελών της επιτροπής και δεν τους δόθηκε ούτε ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου για την έγκριση δημοσιοποίησής του. Η δημοσιοποίηση έτσι όπως έγινε ακύρωσε κάθε πιθανή καλοπροαίρετη πρωτοβουλία.

Το ΤΕΕ/ΤΗ όπως λέχθηκε στην αρχή έχει διατυπώσει τις απόψεις και θέσεις του εδώ και τέσσερα χρόνια και τις διατυπώνει τεκμηριωμένα για κάθε θέμα. Δεν περιμένει την προτροπή κανενός για να τις δημοσιοποιήσει. Έχει αποδείξει διαχρονικά ότι επιζητεί και ότι είναι διατεθειμένο, χωρίς υστεροβουλία και επιδίωξη επιβολής της άποψής του,  να συμβάλλει ουσιαστικά σε επίλυση των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την περιοχή. Παράδειγμα η οριοθέτηση της λίμνης στο ανάχωμα Αμφιθέας. Δεν υιοθετήθηκε η άποψή του. Ο καθείς φέρει τις ευθύνες του.

Αν απώτερος σκοπός της δημιουργίας αυτής της «επιτροπής εργασίας» ήταν η διατύπωση ενός  κειμένου, για να ψηφιστεί εκβιαστικά «ως έχει», περιβεβλημένο δήθεν συλλογικής επεξεργασίας, τότε το ΤΕΕ/ΤΗ «συνένοχο στο παιχνίδι δεν θα είναι».