5 Φεβ 2024 Δελτίο τύπου για την κοπή πίτας

Δελτίο τύπου για την κοπή πίτας

Με κύρια χαρακτηριστικά την παρουσία πλήθους μηχανικών, εκπροσώπων των Αρχών και φορέων της Ηπείρου, αλλά και με έναν σύντομο απολογισμό έργου από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την κοπή πίτας του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Γιάννης Τσίγκρος, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους μηχανικούς απ’ όλη την Ήπειρο και τους εκπροσώπους φορέων και αρχών που παρέστησαν στην εκδήλωση, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Epirus Palace» και στη συνέχεια αναφέρθηκε, εν συντομία, στα πεπραγμένα και τις πρωτοβουλίες της Διοικούσας, τα προηγούμενα χρόνια.

Αρχικά ο κ. Τσίγκρος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια όλοι διαπιστώνουν τη συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας, όπως αυτή εκφράζεται και με τη συνεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ, στην οποία ο ρόλος του μηχανικού αποτελεί βασικό στυλοβάτη της.

«Πλέον ο κλάδος του Μηχανικού αποτελεί κυρίαρχο ρόλο σχεδόν σε κάθε διοικητική πράξη, κατόπιν συνεχών πρωτοβουλιών του Προέδρου του ΤΕΕ και συντοπίτη μας κ. Στασινού Γεωργίου. Πέραν όλων των καθημερινών δράσεων, το ΤΕΕ πλέον έχει αναλάβει την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, κάτι που συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Σχεδιασμών της περιοχής μας, με σαφές αποτύπωμα στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής μας. Αυτήν την περίοδο έχουν δημοπρατηθεί και υλοποιούνται σοβαροί Πολεοδομικοί Σχεδιασμοί τόσο για την πόλη μας όσο και για ολόκληρη την Ήπειρο», είπε ο κ. Τσίγκρος.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, υπενθύμισε πως το Τμήμα, συμμετέχει ως Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών στην ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης της πόλης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην χώρα μας το θεσμό του «Μηχανικού της Γειτονιάς», ενώ τόνισε πως έχει επιτευχθεί και στενή συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά παράλληλα αναδεικνύοντας τα οφέλη της τεχνολογικής ανάπτυξης εφαρμόζοντας και προτείνοντας συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο κ. Τσίγκρος ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ημερίδες σε συνεργασία και με την Πολυτεχνική Σχολή για την ανάδειξη και προστασία του Ιστορικού χώρου του Σουλίου καθώς και για άλλα μνημεία της περιοχής μας, για την προσαρμογή των παραδοσιακών υλικών στη σύγχρονη δόμηση, για τις αναπλάσεις του δημόσιου χώρου των πόλεων, για τους προσεισμικούς ελέγχους στα Δημόσια κτίρια, αλλά και για την προώθηση της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας, καθώς και για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας ενισχύοντας τόσο το θεσμό της Πολυτεχνικής Σχολής όσο και του ΤΕΕ. Ταυτόχρονα επιτύχαμε το Τμήμα μας να αποτελέσει Εξεταστικό Κέντρο για την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, ισχυροποιώντας τη θέση του φορέα μας αλλά ενισχύοντας ταυτόχρονα και το κύρος της Πολυτεχνικής Σχολής», είπε ο κ. Τσίγκρος κάνοντας γνωστό πως ήδη έχουν κατατεθεί από το Τμήμα Ηπείρου, προτάσεις για όλα τα καίρια θέματα που αφορούν την περιοχή της Ηπείρου.

Καταλήγοντας ανέφερε πως η Διοικούσα Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για την ενίσχυση του ρόλου του ΤΕΕ, «αναβαθμίζοντας παράλληλα και το ρόλο του Μηχανικού στην περιοχή μας, δημιουργώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες και εξασφαλίζοντας τις αμοιβές που πραγματικά δικαιούται, τόσο για την επιστημονική του κατάρτιση, όσο και για τις ευθύνες που πλέον  αναλαμβάνει στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν μηνύματα που απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Άρτας κα Όλγα Γεροβασίλη, η Βουλευτής Ιωαννίνων κα Μερόπη Τζούφη και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κ. Γιώργος Τσακούμης.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Ιωαννίνων, κ. Ιωάννη Τσίμαρη, από την Αντιπεριφερειάρχη κα Κατερίνα Αρλέτου η οποία εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα, από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ξενοφών Μπήτσικα που εκπροσώπησε την Πρύτανη του Ιδρύματος κα Άννα Μπατιστάτου, από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάκη Χρυσοστόμου, από την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Χριστίνα Τσέτσου και από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, κα Κατερίνα Πόδα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Τσίμαρης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Σεραφείμ Λιάπης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ξενοφών Μπήτσικας, η αναπλ. Περιφερειάρχη κα Αγνή Νάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Κατερίνα Αρλέτου, οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Σταύρος Καλογιάννης και Αντώνης Μπέζας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Γιώργος Παπαδιώτης, ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Άρης Μπαρτζώκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Μάκης Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων κ. Σπύρος Σουρέλης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα Χριστίνα Τσέτσου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος κα Κατερίνα Πόδα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ κ. Γιώργος Ντάτσης, καθώς και εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την οποία ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων π. Θωμάς.