1 Απρ 2024 Συμπεράσματα Εκδήλωσης του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Συμπεράσματα Εκδήλωσης του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ  για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Ημερίδα με στόχο την ενημέρωση μηχανικών και πολιτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», πραγματοποίησε το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σε συνέχεια και των ενημερωτικών εκδηλώσεων που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του ΤΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκε από έμπειρους μηχανικούς, το επίκαιρο θέμα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δηλαδή οι τρόποι ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και οι διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ».

Άλλωστε σε περιοχές όπως η Ήπειρος και λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, είναι αναγκαία η ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών, κάτι που μελλοντικά συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην μείωση του κόστους λειτουργίας των κατοικιών, με κυρίαρχο αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως τα προγράμματα «Εξοικονομώ», συνέβαλλαν καθοριστικά σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ τονίστηκε πόσο  σημαντική και αυξημένη ήταν η ζήτηση για την ένταξη κατοικιών και επιχειρήσεων της περιοχής της Ηπείρου, στις ευεργετικές διατάξεις των προγραμμάτων αυτών.

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο ειδικός συνεργάτης του ΤΕΕ και πρώην Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, Λάμπρος Πυργιώτης που παρουσίασε στο κοινό τους εθνικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Βασίλης Παπαδόπουλος που έκανε μια αναδρομή στα προγράμματα εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης, ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός, Σταύρος Αλέξης που παρουσίασε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση του προγράμματος «Εξοικονομώ», από την αρχική φάση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος και ο πολιτικός μηχανικός, Ηλίας Ηγουμενίδης, που προχώρησε σε μια παρουσίαση για το Παθητικό Σπίτι, η οποία αποτελεί μια καινοτομία για τον τρόπο ενεργειακής θωράκισης μιας κατοικίας και εφαρμόζεται τελευταία και στην Ελλάδα. Με το πέρας των παρουσιάσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κατέληξε σε διάφορα συμπεράσματα για τα οποία θα ενημερωθεί αναλυτικά το αρμόδιο Υπουργείο.

«Όλες οι παραπάνω προσπάθειες συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του άνθρακα στην περιοχή μας με άμεσο αντίκρισμα την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, αλλά σε μεγάλο βαθμό και του προβλήματος της αιθαλομίχλης που ταλανίζει το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Εμείς σαν ΤΕΕ/ΤΗ θεωρούμε βασική μας προτεραιότητα τη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση τόσο των συναδέλφων της περιοχής μας, όσο και των πολιτών σε έναν κόσμο που τρέχει και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και περιμένουμε να ακούσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους εξαιρετικούς ομιλητές της σημερινής ημερίδας», κατέληξε στον χαιρετισμό του ο          κ. Τσίγκρος.