Παρεμβάσεις

<< >>

Πρόσφατα νέα

12η πρόσκληση ημερήσιας διάταξης 2021

21 Sep 2021

Καλούνται τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ στη συνεδρίαση 12/23-09-2021 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 19:30, με θέματα:

Διαβάστε τη συνέχεια →

Εξετάσεις Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος

17 Sep 2021

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη των εξετάσεων Χορήγησης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος.

Διαβάστε τη συνέχεια →

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

10 Sep 2021

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συμμετοχής στον προς κατάρτιση Πίνακα Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων για το έτος 2022.

Διαβάστε τη συνέχεια →

11η πρόσκληση ημερήσιας διάταξης 2021

07 Sep 2021

Καλούνται τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ στη συνεδρίαση 11/9-09-2021 ημέρα ΠΕΜΠΤΗ και ώρα 20:00, με θέματα:

Διαβάστε τη συνέχεια →

Ανακοίνωση διενέργειας δημόσιας κλήρωσης

13 Aug 2021

Ανακοίνωση διενέργειας δημόσιας κλήρωσης για την ανάδειξη των εκπροσώπων (τακτικού και αναπληρωματικού του) του ΤΕΕ/ΤΗ σε Επιτροπή διαγωνισμού ανοιχτής διαδικασίας για την σύναψ...

Διαβάστε τη συνέχεια →

Σχετικά με το ΝΟΚ

Παρουσιάζοντας τις θέσεις μας για το ΝΟΚ, είχαμε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η εφαρμογή του θα δημιουργούσε πάμπολλα προβλήματα, εξαιτίας της ασάφειας και της περιπτωσιολογίας που τον χαρακτηρίζουν .

Δυστυχώς , από πολύ νωρίς επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά.

Η παράγραφος 5β του άρθρου 1 του ΝΟΚ παρόλη την ασάφειά της που είχαμε επισημάνει στον σχολιασμό του ΝΟΚ (έγγραφό μας  1074/5-7-2012 και συνημμένη εργασία που σας κοινοποιήσαμε) ορίζει ότι οι διατάξεις του υπερισχύουν της κανονιστικής πράξεως Διοίκησης (όπως αποφάσεις Νομάρχη, πράξης Δημοτικού Συμβουλίου) εκτός από                     1. οιουδήποτε είδους διατάγματα και  2. πράξεις με τις οποίες θεσπίζονται ειδικές και εντοπισμένες ρυθμίσεις (όπως για διατηρητέα κτίρια, μνημεία, ειδικά κτήρια κλπ). Επίσης είναι στην δυνατότητα με απόφαση του ΥΠΕΚΑ να διαπιστώνεται η μη εφαρμογή ειδικά   των παραπάνω κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης.

Με το 33803/13-7-2012 έγγραφο της Δ/νσης ΟΚΚ που υπογράφεται από την διευθυντή ΔΟΚΚ, υποδεικνύεται στην  υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγ. Παρασκευής και κατ΄ επέκταση σε όλες της ΥΔΟΜ των δήμων της χώρας να εφαρμόζουν της παλιές κανονιστικές διατάξεις μέχρις ότου εκδοθεί η σχετική ΥΑ.

Με το έγγραφο αυτό, πέρα που εμπεριέχει εσφαλμένη ανάγνωση του κειμένου , επιβεβαιώνεται η συνεχιζόμενη νοοτροπία του ΥΠΕΚΑ και αρχίζει από πολύ νωρίς ο χορός των διευκρινήσεων και των ερμηνειών κατά το δοκούν και εκ των ενόντων.

Πώς αλήθεια νομιμοποιείται ο Διευθυντής ΔΟΚΚ και ζητάει  εφαρμογή διατάξεων όταν την αρμοδιότητα αυτή την έχει ο υπουργός;

Για το ΤΕΕ/ΤΗ το έγγραφο είναι απαράδεκτο. Προσβάλλει βάναυσα τους Μηχανικούς διαιωνίζοντας μια νοοτροπία, που θα έπρεπε να είχαμε ξεπεράσει, που θεωρεί ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάσσει και όχι να μελετά και να προβλέπει. Σ΄ αυτό οι μηχανικοί αντιδρούν με εμπεριστατωμένες προτάσεις.

Έτσι επανερχόμαστε και προτείνουμε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πρίν αρχίσει ή ούτως  ή άλλως αναμενόμενη βιομηχανία έκδοσης εγκυκλίων, να αποσύρει το ΝΟΚ, και ν΄ αρχίσει από μηδενική βάση ο ουσιαστικός διάλογος για την σύνταξη  ενός πραγματικά σύγχρονου οικοδομικού κανονισμού, που θα ανταποκρίνεται πράγματι στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των καιρών.