17 Σεπ 2012 Εξελίξεις στην διαδικασία πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.

Το όνομα «ΔΩΔΩΝΗ» δεκαετίες τώρα έχει ταυτιστεί με την Ήπειρο και έχει καταξιωθεί τοπικά, πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς, για το επίπεδο της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων της.

Η «ΔΩΔΩΝΗ» επίσης έχει μεγάλη συμβολή για την περιοχή μας τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής και οικονομικής προσφοράς, όσο και στο επίπεδο διασφάλισης της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.

Η μετοχική σύνθεση και οι όροι του καταστατικού ίδρυσης της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» διασφάλιζαν τα συμφέροντα των παραγωγών και της ΑΤΕ, η οποία έπαιζε την εποχή της ίδρυσης της βιομηχανίας ρόλο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Εκτός αυτού έδιναν ένα κίνητρο ακόμη για να γίνει συνείδηση στους παραγωγούς ότι η βιομηχανία είναι δική τους υπόθεση και έπρεπε να την υποστηρίζουν, πράγμα που έχει αποδειχθεί, από την πορεία και τα αποτελέσματα της, ότι έκαναν.

Τα ήδη διαμορφωμένα χαρακτηριστικά της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» την έχουν, από παλιά, μετατρέψει σε περιζήτητη επιχείρηση, με πολλούς ενδιαφερόμενους.

Σήμερα το ποσοστό των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ προσφέρεται σε πώληση και μάλιστα μετά τη θέση σε εκκαθάριση της τράπεζας, με «άτυπο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό».

Είναι ουσιαστικά η πρώτη πώληση κρατικής περιουσίας στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας.

Οι διαδικασίες του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», όπως διαφαίνεται απ’ όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι διέπονται από ξεκάθαρα κριτήρια, άρα και όρους διαφάνειας, ενώ απουσιάζουν από αυτές και αποδεκτά κοινωνικά κριτήρια.

Τα εντεταλμένα στελέχη που χειρίζονται την όλη διαδικασία είναι υπεύθυνα και υπόλογα στην κοινή γνώμη για τα θέματα δημοσίου συμφέροντος.

Οι πιέσεις - λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας για τη Χώρα μας - για αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, οδηγούν σε βεβιασμένες ενέργειες  ', χωρίς να λαμβάνουν υπόψη, αν υπάρχει πραγματική ανάγκη, κοινωνικό και οικονομικό συμφέρον.

Το ΤΕΕ-ΤΗ ως υπεύθυνος φορέας της περιοχής μας, δεν αποσκοπεί με την παρέμβασή του αυτή να υποκαταστήσει τους αξιολογητές του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», αλλά αφουγκραζόμενο την κοινωνία, να καταθέσει και τον δικό του προβληματισμό για τον εν λόγω διαγωνισμό. Χωρίς αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις, με αποδεκτά κοινωνικά κριτήρια, με πλήρη διαφάνεια στη διαδικασία και με τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες αποφάσεις καταξιώνεται ηθικά το αποτέλεσμα.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι το όποιο επιχειρηματικό σχήμα επιλεχθεί, από το διαγωνισμό, οφείλει και πρέπει να δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και την ειλικρινή - ουσιαστική συνεργασία με τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους και ότι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της «ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.» θα διασφαλισθεί ως κόρη οφθαλμού.

Η ανάπτυξη της Περιοχής μας και της Χώρας μας συνολικά είναι το ζητούμενο και ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με την ενεργό συμμετοχή και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Ο πρωτογενής τομέας, επομένως και η κτηνοτροφία, είναι ένας από τους τομείς, που πρέπει να επενδύσουμε στρατηγικά με σχέδιο, όραμα, σύγχρονους και οργανωμένους τρόπους και η «ΔΩΔΩΝΗ» σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του δευτερογενούς τομέα για την προοπτική ανάπτυξης της Περιοχής μας.

Ελπίζουμε σκοπιμότητες να μην οδηγήσουν στην απώλεια αυτής της προοπτικής.