12 Ιουν 2012 Στην τελική ευθεία η διαμόρφωση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής

Στην τελική της φάση μπαίνει η διαμόρφωση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της χώρας, ύστερα και από τη δημοσιοποίηση του προγράμματος ημερίδων διαβούλευσης, από την ειδική γραμματεία υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα σχέδια αυτά θα καθοριστούν τελικά, έπειτα από πλήρη και λεπτομερή ανάλυση, σε σχέση με τα απαιτούμενα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των ποταμών, των λιμνών, των εκβολών και των παράκτιων νερών, την εξασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών, καθώς και την προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων και βιοτόπων όσον αφορά τις ανάγκες τους σε νερό. Στα σχέδια περιλαμβάνεται επίσης ανάλυση του κόστους του νερού στην κάθε κατηγορία χρηστών κατά περιοχή.

«Τα μέτρα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν κυρίως: μέτρα περιορισμού ρύπανσης των επιφανειακών και υπόγειων νερών, αύξηση των διαθέσιμων πόρων μέσω έργων εμπλουτισμού των υπόγειων νερών και ταμίευσης επιφανειακών νερών, επαναχρησιμοποίηση νερών, αφαλατώσεις κ.λπ., μέτρα μείωσης της ζήτησης νερού, όπως μέτρα για τον περιορισμό των απωλειών και της σπατάλης στη χρήση του νερού, εξορθολογισμό των απολήψεων από επιφανειακά και υπόγεια νερά, ανασύσταση και αποκατάσταση υγροβιότοπων, όπως επίσης και μέτρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης», όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεαδάκης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων.

«Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο κοινό όφελος με τη βέλτιστη δυνατή σύνθεση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια διαβούλευση που είναι δομημένη, προχωρά σε βάθος, είναι ουσιαστική, χωρίς αποκλεισμούς και απόλυτα διαφανής», σύμφωνα με τον κ. Ανδρεαδάκη. Το σύνολο των προσχεδίων Διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων μέτρων, έχει δημοσιοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου, με ανάρτηση των κειμένων στον διαδραστικό ιστοχώρο wfd.opengov.gr