6 Ιουλ 2012 Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

Την τελευταία διετία ο κλάδος των μηχανικών καλείται να αντιμετωπίσει ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην άσκηση του επαγγέλματος. Διαχρονικά το ΤΕΕ υποστήριζε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και κυρίως να αναβαθμιστεί ο ρόλος των μηχανικών αλλά και να αναληφθούν, από μας τους μηχανικούς, οι αναλογούσες ευθύνες.

Την τελευταία διετία ο κλάδος των μηχανικών καλείται να αντιμετωπίσει ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην άσκηση του επαγγέλματος.

Διαχρονικά το ΤΕΕ υποστήριζε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και κυρίως να αναβαθμιστεί ο ρόλος των μηχανικών αλλά και να αναληφθούν, από μας τους μηχανικούς, οι αναλογούσες ευθύνες.

Ο νόμος 4030/2011, για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών, που θα έκανε πράξη τις απαραίτητες βαθιές τομές  στις διαδικασίες παραγωγής των μελετών, θα αποκαθιστούσε την ορθολογική κατανομή των ευθυνών στους μελετητές και στις υπηρεσίες, με σκοπό την αποτροπή παραγωγής νέων αυθαίρετων κατασκευών και φαινομένων διαπλοκής, αποδεικνύεται, κάθε μέρα που περνάει, στην καλύτερη περίπτωση ότι είναι δυσλειτουργικός αν όχι ανεφάρμοστος. Η προετοιμασία για την εφαρμογή του, η έκδοση των απαραίτητων διαταγμάτων, η σύνταξη των μητρώων που προβλέπονται, η κωδικοποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας είναι λίγα από αυτά που με πολιτική βούληση θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της προσπάθειας για αλλαγές ήταν και η σύνταξη Νέου Οικοδομικού κανονισμού.

Το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ προέβη τον Μάρτιο του 2012 στη σύσταση Ομάδας Εργασίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία, με στόχο σε πρώτο στάδιο τη μελέτη και τη διατύπωση παρατηρήσεων και σχολίων επί του σχεδίου νόμου του ΝΟΚ. Κατά τη παρουσίαση-συζήτηση κρίθηκε αναγκαίο να επεκταθεί το έργο της ομάδας και να προχωρήσει στη μελέτη του τελικού κειμένου, μετά τη δημοσίευση του Νόμου, και τη διατύπωση κρίσεων, ερμηνειών και σχολίων, ώστε να τεθεί υπόψη τόσο της Διοικούσας του ΤΕΕ κεντρικά, όσο και του ΥΠΕΚΑ, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των συναδέλφων για την εφαρμογή του και την επίσπευση της έκδοσης όλων των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων. Την εργασία αυτή σας κοινοποιούμε συνημμένα.