26 Ιουλ 2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B' 3003/25.07.2018) "Καταβολή βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (τέως ΕΤΑΑ)."

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Απόφαση της Υπουργού και των Υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής, το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος  ανεργίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους (π.χ. δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς).

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31-12-2016 είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ και καταβάλλουν την εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων - Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ.

Το βοήθημα καταβάλλεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μετά από έλεγχο των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών και μετά την έγκριση του αιτήματος (άρθρα 2 και 4 της εν λόγω απόφασης), σε μηνιαίες δόσεις για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών και ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων εξήντα ευρώ (€ 360,00) μηνιαίως.