14 Αυγ 2018 Πρόγραμμα Ανοικτών Εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Πέτρινης Δόμησης κοντά στο γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο.

Το Μπουλούκι στο Γεφύρι είναι ένα 12ήμερο εργαστήριο για την πέτρινη δόμηση, που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο κοντά στο γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, μεταξύ 20 και 31 Αυγούστου 2018.

Τη δράση συνδιοργανώνουν το Μπουλούκι, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Το αντικείμενο του εργαστηρίου περιλαμβάνει το σύνολο της διαδικασίας μιας πέτρινης κατασκευής, από την επιλογή του καταλληλότερου υλικού κατά την εξόρυξη, έως την επεξεργασία του με το πελέκημα και τον τρόπο δομής, το χτίσιμο. Σχετικά με τον τρόπο δομής θα παρουσιαστούν τα τρία δομικά μέρη ενός πέτρινου γεφυριού: Α) το τόξο (με ξύλινο καλούπι) Β) ο τοίχος (με και χωρίς κονίαμα) Γ) το λιθόστρωτο καλντερίμι (κατάστρωμα).

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ντόπιους πετράδες που θέλουν να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και την πολιτιστική διαχείριση. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων εκτός των μόνιμων κατοίκων των Τζουμέρκων ορίζεται στα 16 άτομα.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα της προώθησης και της προβολής του γεφυριού της Πλάκας και του εργοταξίου της αναστήλωσης, της προστασίας και της ανάδειξης των λιθοσωμάτων του κατεστραμμένου γεφυριού, της πιθανής αξιοποίησης του μεταλλότυπου που θα χρησιμοποιηθεί για την αναστήλωση, καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου και της πρόσβασης σε αυτό.
Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνεται εκδρομή με επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος της περιοχής, καθώς και πολιτιστικές δράσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με τον απολογισμό της δράσης και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του εργαστηρίου με τις μέρες που είναι ανοιχτές για το κοινό.

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 20/08

09.00-11.00 ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ - ΜΟΝΗ ΜΟΥΧΟΥΣΤΙΟΥ ΠΛΑΚΑΣ

  • ΤΡΙΤΗ 21/08

09.00 - 21.00 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ - ΜΟΝΗ ΜΟΥΧΟΥΣΤΙΟΥ ΠΛΑΚΑΣ

  • ΠΕΜΠΤΗ 23/08

09.00-14.00 ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΛΕΚΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΛΑΚΑΣ(ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ)
17.00-20.00 ΜΙΝΤΑΤΙ : ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΑΛΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 25/08

21.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ - ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/08

09.00-21.00 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΜΟΝΗ ΜΟΥΧΟΥΣΤΙΟΥ ΠΛΑΚΑΣ

21.00-23.00 ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ