6 Δεκ 2019 Ενωτική Πρωτοβουλία Μηχανικών (μετεκλογική διαδικασία)

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη στις 8 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η 2η διαπαραταξιακή συνάντηση, με αντικείμενο τα όργανα διοίκησης της νέας θητείας του ΤΕΕ/ΤΗ. Συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΔΚΜ, της ΔΕΣΜΗ, της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και της ΑΚΜΗ. Δε συμμετείχαν, όπως και στην 1η διαπαραταξιακή συνάντηση, εκπρόσωποι της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ και της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Στην 1η συνάντηση, σε επίπεδο προτάσεων στελέχωσης των οργάνων Διοίκησης, Αντιπροσωπείας και Διοικούσας Επιτροπής, η ΔΚΜ είχε καταθέσει - ως πρώτη πρόταση στο τραπέζι των συζητήσεων - "αναλογικό διαπαραταξιακό" Προεδρείο για τη Διοικούσα Επιτροπή, με εκπρόσωπο της ίδιας να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προέδρου για ολόκληρη τη θητεία, με εκπρόσωπο της ΔΕΣΜΗ στη θέση του Αντιπροέδρου και της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Επιπρόσθετα είχε προτείνει τη θέση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας να καταλάβει στέλεχος της ΔΕΣΜΗ, του Γραμματέα στέλεχος της ΔΚΜ και του Αντιπροέδρου της ΑΚΜΗ.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ σ' εκείνη τη συνεδρίαση είχε προτείνει τη στελέχωση των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ με κύριο γνώμονα την προοδευτική κατεύθυνση του Τμήματος.

Το βράδυ της Τετάρτης στα πλαίσια ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των τεσσάρων παρατάξεων, σε μια συνεδρίαση που υπερέβη χρονικά τις 4,5 ώρες, η ΔΕΣΜΗ αντιπρότεινε, ως πρώτη δική της διαπραγματευτική πρόταση στο επίπεδο της συζήτησης που αφορούσε τη στελέχωση των οργάνων διοίκησης, την εναλλαγή της ΔΕΣΜΗ και της ΔΚΜ στη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής και την κατάληψη της θέσης του Προέδρου της Αντιπροσωπείας από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Όσον αφορά τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής και τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Γραμματέα  της Αντιπροσωπείας η ΔΕΣΜΗ  δε συγκεκριμενοποίησε την πρότασή της, επιφυλασσόμενη σε περαιτέρω επεξεργασία εκ μέρους της παράταξης δεδομένων και προτάσεων που θα κατατεθούν στα τραπέζια των συζητήσεων.

Επίσης, όπως και στην 1η έτσι και στη 2η συνάντηση κατέστησε σαφή τη θέση της πως θεωρείται χρήσιμη η εκπροσώπηση της ΑΚΜΗ στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ. Παρόμοια άποψη για την εκπροσώπηση της ΑΚΜΗ διατυπώθηκε και στις δύο συνεδριάσεις και από την παράταξη της ΔΚΜ και από την ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ η οποία διατύπωσε τη θέση πως χρήσιμη για τη λειτουργικότητα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Τμήματος θα ήταν και η εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης τόσο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ όσο και της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Η ΔΚΜ έκανε καταρχάς δεκτή την παραπανω πρόταση της ΔΕΣΜΗ για τα όργανα διοίκησης, η ΑΚΜΗ κατέθεσε την πάγια θέση της πως παρακολουθεί και συμμετέχει στις μετεκλογικές διαδικασίες δίχως να θεωρεί αυτοσκοπό την εκπροσώπησή της, την οποία -στο βαθμό που θα επιλεγεί από τα όργανα της παράταξης- θα διεκδικήσει χωρίς εκ των προτέρων συμφωνίες και διασφάλιση και η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ επέμεινε στη θέση  πως ανελαστικό προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της παράταξης στη στελέχωση  των διακριτών θέσεων ευθύνης είναι οι διαφανείς προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ  παρατάξεων ώστε το ΤΕΕ/ΤΗ να κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση, προσδιορίζοντας -μεταξύ άλλων- τα χαρακτηριστικά της προοδευτικής κατεύθυνσης σε ενα κείμενο που επισυνάπτεται, μοιράστηκε στις παρατάξεις που συμμετείχαν, συζητήθηκε στη συνεδρίαση και διασαφηνίζει τη θέση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  στην μετεκλογική διαδικασία.

Κατόπιν αυτών οι διαπαραταξιακές συνεδριάσεις μεταξύ όλων  των παρατάξεων δεν κατέληξαν σε κοινά συμφωνηθέν αποτέλεσμα, αποφασίστηκε πως ολοκληρώθηκαν και δεν θα επαναληφθούν κι η κάθε παράταξη θα αναλύσει τα δεδομένα και θα επιλέξει ειτε αυτοτελώς είτε με διμερείς συναντήσεις τα επόμενα βήματά της σε αυτήν την μετεκλογική διαδικασία.