7 Δεκ 2019 Θέσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών Ηπείρου-Λευκάδας στη 2η διαπαραταξιακή συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου 2019

Oι εκλογές που δε γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά με τη συμμετοχή σ’ αυτές παρατάξεων, παράγουν διακριτό πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένη και -εκτός της περίπτωσης των «αντάρτικων ψηφοδελτίων»- διαφοροποιημένη από τις άλλες παρατάξεις πολιτική αναφορά.

Με βάση το στίγμα που εξέπεμπε κινούμενη και αυτοπροσδιοριζόμενη στο «προοδευτικό τόξο» κατά την πολύχρονη παρουσία της στα δρώμενα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θεωρούμε την παράταξη της ΔΕΣΜΗ, όπως μέσα στα χρόνια μετεξελισσόταν, εν γένει ως μία από τις όμορες ιδεολογικά παρατάξεις με τη δική μας. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις παρατάξεις της ΑΚΜΗ, της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ και της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

Αντίθετα, η παράταξη της ΔΚΜ διαχρονικά καταλάμβανε το δεξιό τμήμα του πολιτικού επιμελητηριακού φάσματος. Αυτή της η τοποθέτηση ισχύει ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς κατά την προεκλογική περίοδο κατέστησε σαφέστατη την ιδεολογική της θέση και την πολύ στενή σχέση της με το κυβερνών κόμμα -τη ΝΔ- και τους κομματικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς  εκπροσώπους του σε τοπικό επίπεδο.

Εκτιμούμε πως αυτή ήταν μια καθαρή στρατηγική της επιλογή, το να εμφανιστεί δηλαδή όχι ως αυτόνομη παράταξη του ΤΕΕ με πολιτική αναφορά στο «συντηρητικό» χώρο, αλλά ως η παράταξη των μηχανικών της ΝΔ. Κάνοντας προεκλογικές κινήσεις τόσο ισχυρού συμβολισμού (πρώτη δημόσια παρουσία του ψηφοδελτίου ήταν η επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ, στη συνέχεια σε βουλευτές της ΝΔ, δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ κ.λ.π.) που αφήνουν από ελάχιστα έως κανένα περιθώριο να παρερμηνευθεί η κομματικοποίηση της συγκεκριμένης παράταξης και το κομματικό πρόσημο που προσδοκούσε από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Με αυτήν τη στρατηγική -κατά βάση- η ΔΚΜ εξέλεξε 24 από τα 58 συνολικά μέλη της Αντιπροσωπείας, που αντιστοιχούν σε 4 από τις 9 συνολικά θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής. Αριθμός που προφανώς δεν αντιστοιχεί στην απόλυτη πλειοψηφία ούτε της Αντιπροσωπείας ούτε της Διοικούσας Επιτροπής.

Η ΔΕΣΜΗ εξέλεξε 18 μέλη στην Αντιπροσωπεία, που αντιστοιχούν σε 3 θέσεις στη Διοικούσα και 9 μέλη η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, που αντιστοιχούν σε 1 θέση στη Διοικούσα.

Από 3 μέλη η καθεμιά εξέλεξαν η ΑΚΜΗ κι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και 1 μέλος στην Αντιπροσωπεία εξέλεξε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, χωρίς καταρχάς να μπορούν να καταλάβουν -χωρίς συνεργασίες- την 9η θέση της Διοικούσας Επιτροπής.

Για τις δικές μας αρχές η διοίκηση δεν αποτελεί μηχανισμό αριθμητικής καταγραφής συσχετισμών δυνάμεων, ούτε διαχείρισης και νομής της εξουσίας και ούτε μόνο μηχανισμό διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων και της λειτουργίας της καθημερινότητας του Τμήματός μας.

Αλλά αποτελεί προϊόν διαλεκτικής σύνθεσης απόψεων και φορέα πολλαπλασιαστικής δυναμικής  που προσδίδουν οι προγραμματικές συγκλίσεις παρατάξεων που έχουν παρόμοια αντίληψη για τον επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό ρόλο του Μηχανικού και του ΤΕΕ-ΤΗ στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Δημόσια ανακοινωμένη προεκλογικά, διαχρονική αρχή, και σημερινή πρόθεση και επιδίωξη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ είναι η χωρίς κομματικές εξαρτήσεις υπεράσπιση της αυτονομίας των μαζικών χώρων και η εξάντληση των περιθωρίων συνεργασιών με τις κατά τη γνώμη μας όμορες ιδεολογικά παρατάξεις, ώστε το ΤΕΕ να κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση, να λειτουργεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να εκπέμπει αντίστοιχο στίγμα.

Για όσους ισχυρίζονται πως δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει προοδευτική κατεύθυνση σε συλλογικές εκφράσεις, όπως η Αντιπροσωπεία και η Διοικούσα Επιτροπή του φορέα μας, για την παράταξη μας αυτή προσδιορίζεται ενδεικτικά ως:

Τη διασφάλιση της λειτουργίας του ΤΕΕ/ΤΗ υπέρ της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και όχι μεμονωμένων ιδιωτικών συμφερόντων και πρωτοβουλιών, που αποτελούν βάση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης,

να μην κινείται με συντεχνιακές και στείρες συνδικαλιστικές λογικές και να προάγει το έργο και το ρόλο του διακριτά και αυτόνομα,

να μην τάσσεται στο αναπτυξιακό τρίπτυχο οικονομία-κοινωνία-περιβάλλον υπέρ των κανόνων της αγοράς και της αυτορρύθμισής της, αποθεώνοντας τον ανταγωνιστικό ατομικισμό εις βάρος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας,

να αντιτάσσεται στην εκχώρηση σε ιδιώτες καθηκόντων Διευθύνουσας Υπηρεσίας στη διαδικασία εκπόνησης μελετών και κατασκευής δημόσιων έργων, καθώς και στην αντίστοιχη ανάθεση δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες δίχως τεκμηρίωση, διεκδικώντας την αλλαγή των προσφάτως ψηφισθεισών στον Αναπτυξιακό Νόμο αντίστοιχων ρυθμίσεων,

να διεκδικεί ανυποχώρητα θεσμοθετημένες κατακτήσεις που ενδυναμώνουν το δημόσιο χαρακτήρα των παρεχόμενων τεχνικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία στις Περιφέρειες των Παρατηρητηρίων Δόμησης με πρόσληψη συναδέλφων με παράλληλη εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση από το Δημόσιο που ισχύει σήμερα αντί της διακηρυγμένης από τον Πρωθυπουργό μετατροπής του σε 1 προς 5 κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι -τουλάχιστον- προφανές πως το «μοίρασμα» θέσεων ευθύνης των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΗ με διαφορετικά κριτήρια απ’ αυτά των προγραμματικών διαφανών συγκλίσεων, με αριθμητικές υπεραπλουστεύσεις, λογικά χάσματα επιχειρηματολογίας και μηχανιστικές πρακτικές, με αποφυγή συζήτησης ανάμεσα σε παρατάξεις για το πολιτικό στίγμα των συνεργασιών και της διοίκησης, προφανώς απέχει παρασάγγας από τις αρχές της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και φυσικά αποτυπώνει καθαρά την πολιτική ταυτότητα κάθε παράταξης και θέτει το κάθε μέλος της δημόσια απέναντι στις ευθύνες του αναφορικά στην πορεία και το μέλλον του Περιφερειακού μας Τμήματος.

Ιωάννινα, 04.12.2019

 ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ -ΛΕΥΚΑΔΑΣ