Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Ηπείρου - Μήνυμα Προέδρου

Άλλη μια τριετία βαθιάς κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, συμπληρώθηκε από το 2013. Τότε οι μηχανικοί, στις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου, εξέλεξαν τα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ που τώρα ολοκληρώνουν την θητεία τους. Επτά συνολικά χρόνια κρίσης για τη χώρα.

Μια τριετία με ανατροπές, ανακατατάξεις, αναθεωρήσεις, προοπτικές, πρωτοβουλίες, πιέσεις, εκβιασμούς, διλλήματα, υποχωρήσεις, επιλογές, εντάσεις, δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα.

Οι πολίτες συνεχίζουν να πλήττονται από βαριά μέτρα λιτότητας. Μαζί τους οι μηχανικοί βιώνουν μια άνευ προηγουμένου απορρύθμιση και μηδενισμού του επαγγελματικού τους αντικειμένου, μηδενισμού της προοπτικής επιβίωσης τους ως επαγγελματίες και επιστήμονες.

Συνεχίζουν να επιβάλλονται αλλά και να υιοθετούνται μεταρρυθμίσεις – ανατροπές με υπέρμετρη μέχρι εξόντωσης επιβάρυνση, όχι μόνο οικονομική, του συνόλου των πολιτών και η εξαφάνιση κάθε ελπίδας ανάταξης του κλίματος.

Στην θητεία που ολοκληρώνεται το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ (μέσα στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα), με την δουλειά, τις θέσεις, τις ιδέες των μελών των οργάνων του και των συναδέλφων που συμμετέχουν σε μόνιμες επιτροπές, εκπροσωπήσεις και ομάδες εργασίας, τίμησε τον ρόλο του. Οι προτάσεις του και οι παρεμβάσεις του για καίρια θέματα της Ηπείρου και της Λευκάδας χαρακτηρίστηκαν από ορθολογισμό, επιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση, στόχευση. Η δράση του περιέλαβε εκδηλώσεις, ημερίδες, κινητοποιήσεις για όλα τα θέματα του κλάδου και του τόπου. Δεν περιχαρακώθηκε, δεν απομονώθηκε με εσωστρέφεια και εμμονές, δεν εγκλωβίστηκε σε στείρες αντιπαραθέσεις. Λειτούργησε δημοκρατικά με αίσθημα ευθύνης, συγκεράζοντας τις απόψεις που διατυπωθήκαν χωρίς να τις υποβαθμίζει και υπεράσπισε τις αποφάσεις του στο σώμα των μηχανικών και στην κοινωνία της οποίας είναι θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος, αποδεδειγμένα αξιόπιστος και καταξιωμένος.

Η συγκυρία είναι απελπιστική και όχι απλά κρίσιμη. Πέρα από τα όρια της χώρας μας διολισθαίνουμε προς παρακμή και βαρβαρότητα, που η ανθρωπότητα πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν.

Η αγωνία, ανησυχία και απογοήτευση όλων μας για τα θεσμικά, επιστημονικά, επαγγελματικά, οικονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα, τα προβλήματα ανεργίας, μετανάστευσης, εταιροαπαχόλησης είναι δεδομένη. Ζητούμενο είναι το σχέδιο και η εφαρμογή του για την επίλυσή τους.

Η μαζική συμμετοχή μας στις εκλογές του ΤΕΕ την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, οι επιλογές μας σε αρχές, προγράμματα και πρόσωπα καθορίζει την καταλυτική συμβολή του επιστημονικού μας φορέα στην προσπάθεια διατύπωσης και επίτευξης αξιόπιστης πρότασης ανάταξης των προβλημάτων.

Μέλημα όλων, που συμμετέχουν στο ΤΕΕ και τα όργανά του, όχι μόνο να υπερασπιστούν όσα έχουν κατακτηθεί και επιτευχθεί αλλά να τα αναβαθμίσουν “μπολιάζοντάς” τα με τις ιδέες, τις αξίες, τις πρακτικές, τον ενθουσιασμό, το πάθος για ένα καλύτερο αύριο.

Συνοδευτικά με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος μας, σας αποστέλλουμε τα έντυπα που με ευθύνη τους μας παρέδωσαν οι παρατάξεις που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των οργάνων του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.

Για το ΤΕΕ\ΤΗ,
Ο Πρόεδρος της ΔΕ

Παπαβρανούσης Χρίστος