7 Νοε 2022 Συνάντηση με τον Σταύρο Καλογιάννη

Συνάντηση με τον Σταύρο Καλογιάννη

Ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Ι. Τσίγκρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είχε ο Σταύρος Καλογιάννης την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.

Αρχικά, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Τσίγκρος αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ως σημαντικούς μοχλούς απασχόλησης για τον κλάδο των μηχανικών, στην επικείμενη υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες, καθώς και στο θέμα της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίων, για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Διοικούσας έθεσαν σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν σε έργα υποδομής στην Ήπειρο, καθώς και επιμέρους θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πολεοδομικού σχεδιασμού, με τον Σταύρο Καλογιάννη να καταθέτει τις απόψεις του επί αυτών. Ειδικότερα, στα θέματα συζήτησης, κυριάρχησαν:

  • Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μέσω των Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην πρότασή τους για εκπόνηση ΤΠΣ κατά προτεραιότητα στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων και σε Δήμους που αποτελούν ειδικές περιπτώσεις, όπως ο Δήμος Σουλίου, δεδομένων των οξυμένων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων αυτών των Δήμων και του πολύ πιεστικού χρονοδιαγράμματος που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί τις σχετικές μελέτες.
  • Η αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στο σύνολό της, προς όφελος της πόλης και η δημιουργία Τεχνόπολης βάσει της ολοκληρωμένης πρότασης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και των εγκεκριμένων Σχεδίων: του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου (2009) και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Ηπείρου (2018).

Ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε, επίσης, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εγκριθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Παμβώτιδα και να προχωρήσει η θεσμοθέτησή της με Προεδρικό Διάταγμα. Ακολούθησε συζήτηση για τις καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα υποδομής στην Ήπειρο, όπως στο βόρειο τμήμα του Ε65, στους άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά, Καλπάκι – Κόνιτσα και στη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα. Τέλος, συζητήθηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των κατοικιών, μέσω των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ» και «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω».