21 Νοε 2022 Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΗ για τη συμμετοχή του τμήματος στην ένταξη της πόλης των Ιωαννίνων στις 100 ουδέτερες πόλεις ως το 2030.

Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΗ για τη συμμετοχή του τμήματος στην ένταξη της πόλης των Ιωαννίνων στις 100 ουδέτερες πόλεις ως το 2030.

Με την ευκαιρία της επιλογής της πόλης των Ιωαννίνων στις 100 κλιματικά Ουδέτερες Ευρωπαϊκές Πόλεις θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι ως Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας, είναι μια μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουμε ενεργά για τον οριστικό μετασχηματισμό της πόλης μας, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις για τις ενεργειακά ουδέτερες πόλεις, όπως ορίζουν οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητα μας.

Πρόκειται σαφώς για μια επιτυχία για το Δήμο Ιωαννιτών και τους πολίτες του και θεωρούμε ότι ως Τεχνικό Επιμελητήριο, πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να παραθέσουμε τις πιο δόκιμες και οικονομικότερες προτάσεις οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποθέματος της.

Οι πόλεις καλύπτουν περίπου το 3% της έκτασης της γης, αλλά παράγουν περισσότερο από το 70 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι έως το 2050 σχεδόν το 85 % των Ευρωπαίων θα ζουν σε αστικές περιοχές. Γι’ αυτό τον λόγο, η τρέχουσα κλιματική έκτακτη ανάγκη πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πόλεις και από τους πολίτες που ζουν σ’ αυτές.

Η αποστολή των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων από και προς τους πολίτες, θα στηρίξει, θα προωθήσει και θα αναδείξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Ο στόχος αυτός εναρμονίζεται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη Συνθήκη των Παρισίων για το Κλίμα, δεσμεύσεις που θα θέσουν τις βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 θεωρούμε ότι ο προγραμματισμός του Δήμου Ιωαννιτών πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, που να  αποσκοπεί στη διαρκή αναβάθμιση ενός κυκλικού μοντέλου ανάπτυξης και οικονομίας ως μοχλό προώθησης της κλιματικής ουδετερότητας και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Για την επίτευξη όλων των παραπάνω θεωρούμε ότι στο γενικότερο σχεδιασμό, στον οποίο το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει πρωτεύοντα ρόλο είναι αναγκαία προϋπόθεση να συμπεριληφθούν και οι παρακάτω δράσεις:

  • Προτάσεις Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού
  • Πράσινες διαδρομές
  • Ανάδειξη του Πράσινου Αστικού Τοπίου
  • Ανάδειξη της παραλίμνιας διαδρομής
  • Ανάπτυξη θεματικών διαδρομών (εμπορικές, θρησκευτικές)  
  • Σχεδιασμός ευρύ δικτύου πεζοδρόμων σε όλο τον Δήμο
  • Μεγάλης κλίμακας βιώσιμα δίκτυα δημόσιας αστικής συγκοινωνίας σε όλο το Δήμο, με χρήση mini bus και πολύ πιθανόν τη χρήση Τραμ.
  • Δράσεις Βιώσιμης Κινητικότητας
  • Δράσεις για το ποδήλατο
  • Αντικατάσταση συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά

Σε συνέχεια των παραπάνω το ΤΕΕ/ΤΗ διοργάνωσε ήδη Ημερίδα για το Καινοτόμο Σκυρόδεμα, το λεγόμενο και ως Πράσινο Σκυρόδεμα στην περιοχή μας, με αφορμή την συμμετοχή της πόλης των Ιωαννίνων στο πρόγραμμα « 100 Ουδέτερες Ενεργειακά Πόλεις ως το 2030».

Ταυτόχρονα διοργανώνουμε την Πέμπτη 01/12 σε Συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το κεντρικό  ΤΕΕ, ημερίδα με θέμα καταρχήν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξέλιξη του Προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ, ένα πρόγραμμα που αφορά την Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα και την εξέλιξη του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Σε αυτήν θα παρατεθούν όλες οι μέχρι σήμερα εξελίξεις του Προγράμματος, που αφορούν αποκλειστικα την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που αποτελούν κύριες κατοικίες.  Ταυτόχρονα θα προβληθούν και οι νέες δράσεις που πρόκειται να προκυρυχτούν, οι οποίες θα αφορούν πλέον και την ενεργειακή αναβάθμιση των Επιχειρήσεων, παράλληλα με την  αναβάθμιση των κατοικιών, διαφόρων κατηγοριών.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήματος Ηπείρου υπεύθυνα όπως του αρμόζει ο ρόλος του, καθώς και η Ιστορία του, ως ο επίσημος Τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, αλλά και ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, θα είναι πάντα παρών με όλα τα συλλογικά του όργανα και τις επιστημονικές του επιτροπές, για αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και  θα συνεχίσει να πράττει ότι επιβάλλεται, για όλα τα παραπάνω.